whomus? z pieczonym bakłażanem na jesienne wzmocnienie

150x110

Senność, zniechęcenie i duży apetyt. Tak większość z nas reaguje na jesień. Na dodatek dookoła wszyscy kichają i - jeśli nas samych nie dopadła jeszcze infekcja - garściami łykamy tabletki, aby się przed nią uchronić. Można inaczej! Polecamy wzmacnianie się mądrą dietą z hummusem marki whomus? w roli głównej. Idealna propozycja na jesień to whomus? z pieczonym bakłażanem. Będzie prościej i przyjemniej. Bo czy może być coś milszego niż bezkarne i smaczne jedzenie do syta?

Jesień wprowadza nas w konfuzję. Chcemy zachować energię, chodzić na długie spacery, ale nasz organizm krzyczy: spać i jeść. I to dużo, tłusto i słodko. To poniekąd dobrze, bo nie czas na diety  czy odchudzanie. Jesienią trzeba się rozgrzać i odżywić. Dostosować do spadającej temperatury, braku światła. Przygotować na zimę. Pilnujmy jednak, żeby się nie roztyć i nie stracić formy. Zadbajmy, by nasze jesienne menu było dobrze skomponowane i harmonijne.

Jesienią pomocne są rozgrzewające przyprawy: imbir, cynamon, kardamon, pieprz. Jedzmy zupy, potrawy z dodatkiem masła, oliwy i oleju. Do tego czosnek, zioła, pikantne pasty. Zamiast słodyczy: kompoty, syropy, sezonowe owoce, orzechy i miód. Podstawę diety powinny stanowić pełne ziarna, kasze, polskie warzywa. Przypomnijmy sobie też o warzywach strączkowych. Szczególnie o wyjątkowo smacznej, zdrowej i lekkostrawnej ciecierzycy, podstawie hummusu.

Hummus doda nam energii i poprawi odporność. Zawiera fosfor, dużo żelaza i witaminę C. Ponadto znaczne ilości kwasu foliowego i witaminy B6. Organizm wzmacnia też witamina A, najlepiej działająca w obecności cynku i nienasyconych kwasów tłuszczowych, zawartych w hummusie. Jest on też doskonałym źródłem manganu, który pomaga w przyswajaniu innych składników oraz dodaje energii. W wypadku choroby, przyspieszy wyleczenie. Hummus to także bogactwo białka, dającego siłę i budującego barierę ochronną dla bakterii. Jednocześnie humus nie obciąży żołądka i nie utuczy bo szybko nasyca i pozostaje w żołądku na długo.

Świetna propozycja na jesieńto whomus? z pieczonym bakłażanem. Połączenie upieczonego tradycyjną metodą, dojrzałego bakłażana z pastą z ciecierzycy daje wysoką jakość i niezwykle wyrazisty smak. Wspaniale komponuje się z innymi jesiennymi warzywami i pasuje do wielu potraw. 

Dzień dobrze zacząć od solidnego śniadania. Ta stara prawda szczególnie sprawdza się, gdy spada temperatura. Poranny posiłek powinien być bogaty w węglowodany i nienasycone kwasy tłuszczowe. Hummus z pieczonym bakłażanem możemy spożyć z pieczywem, jajkami na twardo lub w omlecie. Na lunch proponujemy go jako dodatek do sałatek, naleśników i tortilli. Wieczorem wzbogaćmy nim talerz zupy lub zapiekankę. Hummus z pieczonym bakłażanem whomus? daje to pełen wachlarz możliwości kulinarnych na każdy jesienny posiłek.

Hummus z pieczonym bakłażanem 180g whomus?

Sugerowana cena detaliczna: 10,90 zł